2. radostinalassa
3. wonder
4. kvg55
5. planinitenabulgaria
6. leonleonovpom2
7. varg1
8. sparotok
9. mt46
10. deathmetalverses
11. getmans1
12. hadjito
13. samvoin
14. tili
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
2. radostinalassa
3. vesonai
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
Прочетен: 7800 Коментари: 7 Гласове:
Последна промяна: 18.08.2008 16:22
(това не е поредната апокалиптична фактология. НЕ - това е реалността , а с какво Вие ще се храните решавате сами):
- Купувате ЯРКО червена близалка за детето си и тя се оказва , че е оцветена от стрити НАСЕКОМИ СКРИТИ зад идекса Е120- прилага се най-вече в сладкарските изделия(смучещи бонбони).
- Обичате да похапвате свежа шунка от наш производител- свежа , ама НЕ.Някъде по етикета в бледи букви се спотайва консерванта с партизанското име и затворнически номер Е250 .
- Ето и негово нищожество Sodium nitrite, от компанията на нитритите.Ролята му е да фиксира и съхранява цвета на месото, както и да го предпазва от развитие на бактерии... НООООООооо понякога предизвиква , изтръпване, задушаване, усещане на заседнала буца в гърлото, освен това е опасен канцероген и е забранен в много страни.
За да неутрализират частично действието му , производителите го смесват предварително с готварска сол- не купувайте много солени храни.
· Комбинацията Е250 и Sodium nitrite довежда до рак на стомаха.
· Освен посочените нитриди(в разните меса и колбаси) задължително ще има и натриев глутамат, най-популярния подобрител в световен мащаб.В храните за деца и бебета е строго забранен. Има го в чипсове,снаксове, ядки,полуфабрикати – картофени храни, пюрета, супи, сосове.
· Лубимите дъвки са сладки благодарение на доказано канцарогенния аспартам.
ТОП листа на Е-тата, които трябва да избягваме:
Е120 |
Смлени насекоми- за вегетарианците |
Е160 |
Слага се в жълтите сирена, масло,маргарин,зрънчо, мюсли,бързи храни,супи,текстил, лакове. Предизвиква уртикарии. |
Е170 |
Слага се в пастите за зъби, белите бои, почистващите прахове, в консервирани плодове и зеленчуци, матални консерви, нискокачествени вина,за да неутрализира кисилината. Силно токсичен в по-големи дози. |
Е172 |
Намира се в пастетите от сьомга и скариди. Отровно действие и превишени дози. |
Е220 |
Поставя се в суровите продукти-плодове,зеленчуци, бирата, безалкохолните,соковете, сушените плодове, вино и оцет, пюрета кетчупи и пасти от домати.Причинява алергични реакции при асматично болни, разрушва витамин В1(, който осъществяват коферментните функции в обмяната на веществата)и трудно се освоява от хора с нарушения в бъбреците. |
Е252 |
Използва се за консервиране на месо.Потенциален канцероген, забранен в много страни. |
Е280 |
Намира се във ферментационни процеси, човешката пот , храносмилателния тракт на преживните животни.Прилага се при производството на хляб и тестени изделия. |
Sodium nitrite |
Нитритит, фиксира и съхранява цвета на месото, както и да го предпазва от развитие на бактерии.... |
аспартам |
подсладител |
Е600-699 |
!!!Овкусители, усилващи вкуса и аромата- може би това е следващата тема –„За нанотехнологиите в храните”. |
Лежерна разходка над НДК
Маската - предпоследно събиране за този ...
03.09.2008 18:37
Усмивки!:)
Оказа се, че можем да се храним и без Е-тата,но ми беше необходимо повече от година за да го проумея, за да променя културата си като клиент!
Сега отивам в супера и чета, чета и след това купува.Чета написаното върху опаковката, но преди всичко СРОКЪТ НА ГОДНОСТ. Ако е повече от три месеца не го купувам,защото дългия срок се постига чрез Е-тата.След това отделям внимание на останалата информация.
Промених поведението си - от "ДОБЪР"(всеяден) клиент на "КАПРИЗЕН"клиент, но станах по-добра майка и съпруга.
Поведението ми на клиент се отрази и върху гражданското ми поведение- не давам ВОТ на ДОВЕРИЕ без да съм наясно със "СРОКА на годност";) .
Така оставам вярна на себе си ,на кредото си - Защо храната..... ?(постинг 2 )
Не,че не гледам сроковете,но се случва някой да се събуди с ортикарии по цялото тяло....И съм връщала шунка в магазина,която е в срок,но лепне....Не купувам готова кайма и колбаси.Правило!Но какви и колко консерванти има във всичко останало е трудно да се научи.Не разчитам на коректността на производителя!
Поздравления за поста!:))
Благодаря Ви, че имате нагласата да се пазите :)
Много внимавам какво купувам от магазините за хранене. Всъщност вече сме се ограницили вкъщи до плодове, зеленчуци, яйца /от свободни кокошки/, мюсли, ядки. Правим си сами кисело мляко и сирене /от домашно сурово/... Хляб и разни преработени храни, разни колбаси и захарни изделия вкъщи е забранено да се купуват. В резултата сме с идеални пропорции и аз, и съпругът ми и се радваме на добро здраве. Караме велосипед всеки ден. Не пушим
Похвалих се с всичко това, защото на тази здравословна програма сме от 6 месеца и я препоръчвам за всекиго.
Съветите ти Реала дай Боже да откажат повече хора от отровите, които се предлагат в магазините...
Още веднъж ти благодаря...
Поздрави !