2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. hadjito
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. ambroziia
9. vidima
10. milena6
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. metaloobrabotka
8. djani
9. iw69
10. rosiela
Италианската моцарела била пълна с диоксин
Замърсени продукти бяха открити в 29 ферми в Кампания
от Дневник
23 март, 19:41
Производителите на прочутата италианска биволска моцарела предприеха в края на миналата седмица безпрецедентна рекламна кампания в големите италиански вестници, за да защитят репутацията на продукта си, след като по-рано в проби от мекото сирене бяха открити високи нива на диоксин, предаде АП. Замърсеният продукт беше намерен в 29 ферми в южния регион Кампания, чийто имидж на агропроизводител наскоро пострада и от кризата с боклука в Неапол и околността. Диоксинът, който е химически замърсител, е опасен дори и в малки количества. Когато се натрупа в тялото, той може да предизвика рак и спиране на дейността на някои органи.
След избухването на скандала през миналата седмица италианските власти претърсиха десетки ферми, произвеждащи биволска моцарела, и иззеха проби за проверка. Прокуратурата в Неапол пък започна разследване срещу 109 души по подозрения в измами и замърсяване на храни, предаде агенция АНСА. В отговор в петък консорциумът на производителите на моцарела в Кампания пусна цели страници във в. "Кориере дела села" и други издания с национален обхват, в които обясни сложната система на контрол при производството на прочутото меко сирене.
В рекламата се посочва, че сигурността му се гарантира от здравните власти, полицията, земеделците и млекопроизводителите, а разследваните ферми не са част от консорциума. "Според възприетите норми, преди да бъде преработено, биволското мляко се подлага на изключителен здравен и химически контрол, който осигурява сигурността и качеството на моцарелата от Кампания, която е с гарантирано наименование за произход", се казва в рекламата.
Италианската селскостопанска лобистка група "Колдирети" пък призова за бързо разследване, което да прецени къде точно е вината за замърсяването на сиренето, тъй като биволската моцарела е изключително важен продукт във вътрешен и международен план, посочва АП. По данни на групата в Италия се произвеждат 33 000 т моцарела с гарантирано наименование за произход годишно на стойност 462.69 млн. долара, а в сектора работят 20 000 души. Повечето от нея се консумира в страната, а около 16% се изнасят - главно в Европа, но също така в Русия и Италия.
Все още не е ясно дали има връзка между замърсяването на моцарелата и скандала с неаполския боклук. По-рано тази година обаче властите в южния град започнаха да преглеждат местните жители за диоксин и други отрови, тъй като съществуват подозрения, че мафията е изхвърлила в района тонове токсични отпадъци. По данни на Световната здравна организация жителите на Кампания боледуват повече и по-често от другите италианци, а смъртността, особено от някои видове рак, е по-висока.
Бойко към Македония: Спрете антибългарск...
Ученици от Гоце Делчев събраха пари за б...