Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2008 10:28 - ......Кампания боледуват повече и по-често от другите италианци, а смъртността, особено от някои видове рак, е по-висока.
Автор: reala Категория: Лични дневници   
Прочетен: 852 Коментари: 0 Гласове:
0



Италианската моцарела била пълна с диоксин

Замърсени продукти бяха открити в 29 ферми в Кампания

от Дневник
23 март, 19:41

Производителите на прочутата италианска биволска моцарела предприеха в края на миналата седмица безпрецедентна рекламна кампания в големите италиански вестници, за да защитят репутацията на продукта си, след като по-рано в проби от мекото сирене бяха открити високи нива на диоксин, предаде АП. Замърсеният продукт беше намерен в 29 ферми в южния регион Кампания, чийто имидж на агропроизводител наскоро пострада и от кризата с боклука в Неапол и околността. Диоксинът, който е химически замърсител, е опасен дори и в малки количества. Когато се натрупа в тялото, той може да предизвика рак и спиране на дейността на някои органи.

След избухването на скандала през миналата седмица италианските власти претърсиха десетки ферми, произвеждащи биволска моцарела, и иззеха проби за проверка. Прокуратурата в Неапол пък започна разследване срещу 109 души по подозрения в измами и замърсяване на храни, предаде агенция АНСА. В отговор в петък консорциумът на производителите на моцарела в Кампания пусна цели страници във в. "Кориере дела села" и други издания с национален обхват, в които обясни сложната система на контрол при производството на прочутото меко сирене.
В рекламата се посочва, че сигурността му се гарантира от здравните власти, полицията, земеделците и млекопроизводителите, а разследваните ферми не са част от консорциума. "Според възприетите норми, преди да бъде преработено, биволското мляко се подлага на изключителен здравен и химически контрол, който осигурява сигурността и качеството на моцарелата от Кампания, която е с гарантирано наименование за произход", се казва в рекламата.

Италианската селскостопанска лобистка група "Колдирети" пък призова за бързо разследване, което да прецени къде точно е вината за замърсяването на сиренето, тъй като биволската моцарела е изключително важен продукт във вътрешен и международен план, посочва АП. По данни на групата в Италия се произвеждат 33 000 т моцарела с гарантирано наименование за произход годишно на стойност 462.69 млн. долара, а в сектора работят 20 000 души. Повечето от нея се консумира в страната, а около 16% се изнасят - главно в Европа, но също така в Русия и Италия.

Все още не е ясно дали има връзка между замърсяването на моцарелата и скандала с неаполския боклук. По-рано тази година обаче властите в южния град започнаха да преглеждат местните жители за диоксин и други отрови, тъй като съществуват подозрения, че мафията е изхвърлила в района тонове токсични отпадъци. По данни на Световната здравна организация жителите на Кампания боледуват повече и по-често от другите италианци, а смъртността, особено от някои видове рак, е по-висока.



Тагове:   кампания,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reala
Категория: Лични дневници
Прочетен: 243502
Постинги: 33
Коментари: 278
Гласове: 809
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031