Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2008 16:05 - Какво НЕ ТРЯБВА да купуваме:
Автор: reala Категория: Други   
Прочетен: 5289 Коментари: 7 Гласове:
5

Последна промяна: 18.08.2008 16:22


(това не е поредната апокалиптична фактология. НЕ - това е реалността , а с какво Вие  ще се храните решавате сами):

 

  • Купувате ЯРКО червена близалка за детето си и тя се оказва , че е оцветена от стрити НАСЕКОМИ СКРИТИ зад идекса Е120- прилага се най-вече в сладкарските изделия(смучещи бонбони).
  • Обичате да похапвате свежа шунка от наш производител- свежа , ама НЕ.Някъде по етикета в бледи букви се спотайва консерванта с партизанското име и затворнически номер Е250 .
  • Ето и негово  нищожество Sodium nitrite, от компанията на нитритите.Ролята му е да фиксира и съхранява цвета на месото, както и да го предпазва от развитие на бактерии... НООООООооо понякога предизвиква , изтръпване, задушаване, усещане на заседнала буца в гърлото, освен това е опасен канцероген и е забранен в много страни.

За да неутрализират частично  действието му , производителите го смесват предварително с готварска сол-  не купувайте много солени храни.

·        Комбинацията Е250 и Sodium nitrite  довежда до рак на стомаха.

·        Освен посочените нитриди(в разните меса и колбаси) задължително ще има и натриев глутамат, най-популярния подобрител в световен мащаб.В храните за деца и бебета е строго забранен. Има го в чипсове,снаксове, ядки,полуфабрикати – картофени храни, пюрета, супи, сосове.

·        Лубимите дъвки са сладки благодарение на доказано канцарогенния  аспартам.

 

ТОП листа на Е-тата, които трябва да избягваме:

 

Е120

Смлени насекоми- за вегетарианците

Е160

Слага се в жълтите сирена, масло,маргарин,зрънчо, мюсли,бързи храни,супи,текстил, лакове. Предизвиква уртикарии.

Е170

Слага се в пастите за зъби, белите бои, почистващите прахове, в консервирани плодове и зеленчуци, матални консерви, нискокачествени вина,за да неутрализира кисилината. Силно токсичен в по-големи дози.

Е172

Намира се в пастетите от сьомга и скариди. Отровно действие и превишени дози.

Е220

Поставя се в суровите продукти-плодове,зеленчуци, бирата, безалкохолните,соковете, сушените плодове, вино и оцет, пюрета кетчупи и пасти от домати.Причинява алергични реакции при асматично болни, разрушва витамин В1(, който осъществяват коферментните функции в обмяната на веществата)и трудно се освоява от хора  с нарушения в бъбреците.

Е252

Използва се за консервиране на месо.Потенциален канцероген, забранен в много страни.

Е280

Намира се във ферментационни процеси, човешката пот , храносмилателния тракт на преживните животни.Прилага се при производството на хляб и тестени изделия.

Sodium nitrite

Нитритит, фиксира и съхранява цвета на месото, както и да го предпазва от развитие на бактерии....

аспартам

подсладител

Е600-699

!!!Овкусители, усилващи вкуса и аромата- може би това е следващата  тема –„За нанотехнологиите в храните”.



Тагове:   Какво,


Гласувай:
5
0



1. jurnalista - какво за бога да ям, като всяко едно ...
03.09.2008 18:37
какво за бога да ям, като всяко едно нещо в тъпите магзини съдържа малко повече от 5, 6 "Е"- та ???
цитирай
2. iliada - Чудесна информация!
23.02.2010 21:12
Вече ще съобразявам покупките си- до сега не обръщах внимание на това и редовно бях мъмрена от сина.Той първо това поглежда и имахме доста спорове!Явно не съм Била права!:)
Усмивки!:)
цитирай
3. reala - В началото,
24.02.2010 08:20
когато за първи път получих този бюлетин, се стресирах. А сега, какво ще ядем?
Оказа се, че можем да се храним и без Е-тата,но ми беше необходимо повече от година за да го проумея, за да променя културата си като клиент!
Сега отивам в супера и чета, чета и след това купува.Чета написаното върху опаковката, но преди всичко СРОКЪТ НА ГОДНОСТ. Ако е повече от три месеца не го купувам,защото дългия срок се постига чрез Е-тата.След това отделям внимание на останалата информация.
Промених поведението си - от "ДОБЪР"(всеяден) клиент на "КАПРИЗЕН"клиент, но станах по-добра майка и съпруга.
Поведението ми на клиент се отрази и върху гражданското ми поведение- не давам ВОТ на ДОВЕРИЕ без да съм наясно със "СРОКА на годност";) .
Така оставам вярна на себе си ,на кредото си - Защо храната..... ?(постинг 2 )
цитирай
4. mmmmmmmmm - Като начало
03.03.2010 11:09
трябва със списък на "забранено"-то да ходя в Метро!
Не,че не гледам сроковете,но се случва някой да се събуди с ортикарии по цялото тяло....И съм връщала шунка в магазина,която е в срок,но лепне....Не купувам готова кайма и колбаси.Правило!Но какви и колко консерванти има във всичко останало е трудно да се научи.Не разчитам на коректността на производителя!
Поздравления за поста!:))
цитирай
5. reala - Уви, Да!
03.03.2010 13:59
Трябва да четем написаното и най-вече онова, което не е написано върху етикетите на стоката.Да не се доверяваме на тъговеца и производителя. Незнам кои марки на производители са утвърдени, но тук в Италия не попадам на българска стока, ...защо ли? Всеки ден търся отговор/и , всеки ден сравнявам ...
Благодаря Ви, че имате нагласата да се пазите :)
цитирай
6. saradiva - Имаме нужда от това!
30.03.2010 17:35
Благодаря ти, Реала, за важните неща, върху които обръщаш внимание!!!
Много внимавам какво купувам от магазините за хранене. Всъщност вече сме се ограницили вкъщи до плодове, зеленчуци, яйца /от свободни кокошки/, мюсли, ядки. Правим си сами кисело мляко и сирене /от домашно сурово/... Хляб и разни преработени храни, разни колбаси и захарни изделия вкъщи е забранено да се купуват. В резултата сме с идеални пропорции и аз, и съпругът ми и се радваме на добро здраве. Караме велосипед всеки ден. Не пушим
Похвалих се с всичко това, защото на тази здравословна програма сме от 6 месеца и я препоръчвам за всекиго.
Съветите ти Реала дай Боже да откажат повече хора от отровите, които се предлагат в магазините...

Още веднъж ти благодаря...
цитирай
7. konstant7 - !
09.07.2010 21:23
Благодаря за съветите.
Поздрави !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reala
Категория: Лични дневници
Прочетен: 161824
Постинги: 33
Коментари: 278
Гласове: 809
Архив
Календар
«  Юли, 2017  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31