Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. tota
13. zaw12929
14. stela50
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. tota
13. zaw12929
14. stela50
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. bojil
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. bojil
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
Най-активни
1. sarang
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. getmans1
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. getmans1
Постинг
22.10.2007 15:24 -
Лютите чушки убиват туморни клетки
Автор: reala
Категория: Други
Прочетен: 844 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 23.10.2007 08:56
Прочетен: 844 Коментари: 0 Гласове:
0
Последна промяна: 23.10.2007 08:56
Учени от Университета в Нотингам, Великобритания, установиха причините, поради които лютата чушка е способна да убива раковите клетки. Те открили, че капсаицинът, отговорен за острия вкус и раздразняващото действие на лютата чушка, предизвиква масов мор на злокачествените клетки благодарение на митохондриите- органели, обезпечаващи клетката с енергия.
В хода на изследването учените, под ръководството на Тимоти Бейтс, изучили ефекта на капсаицина върху културата на клетки на рак на белите дробове и на рака на задстомашната жлеза.
Изяснило се, че капсаицинът се свързва с белтъците на митохондриите на раковите клетки и стимулира процеса на апоптоза /генетично програмирана смърт на клетката/, без при това да засяга здравите клетки.
„Доколкото тези вещества атакуват „в сърцето” туморните клетки, ние вярваме, че сме успели да открием главната „ахилесова пета” на всеки рак. Биохимията на митохондриите на раковите клетки силно се отличава от биохимията на нормалните клетки. Това е избирателна, присъща на раковите клетки уязвимост”, съобщава Бейтс. По такъв начин доза капсаицин, стимулираща смъртта на раковите клетки, не влияе на нормалните, добавя ученият.
Според авторите на изследването, в бъдеще на основата на капсаицина и подобни нему вещества могат да бъдат създадени ефективни противоракови препарати. Фактът, че капсаицинът влиза в състава на широко разпространени продукти, доказва неговата безопасност и може да ускори процеса по създаването на нови лекарства.
Резултатите от изследването са публикувани в списанието Biochemical and Biophysical Research Communications.
В хода на изследването учените, под ръководството на Тимоти Бейтс, изучили ефекта на капсаицина върху културата на клетки на рак на белите дробове и на рака на задстомашната жлеза.
Изяснило се, че капсаицинът се свързва с белтъците на митохондриите на раковите клетки и стимулира процеса на апоптоза /генетично програмирана смърт на клетката/, без при това да засяга здравите клетки.
„Доколкото тези вещества атакуват „в сърцето” туморните клетки, ние вярваме, че сме успели да открием главната „ахилесова пета” на всеки рак. Биохимията на митохондриите на раковите клетки силно се отличава от биохимията на нормалните клетки. Това е избирателна, присъща на раковите клетки уязвимост”, съобщава Бейтс. По такъв начин доза капсаицин, стимулираща смъртта на раковите клетки, не влияе на нормалните, добавя ученият.
Според авторите на изследването, в бъдеще на основата на капсаицина и подобни нему вещества могат да бъдат създадени ефективни противоракови препарати. Фактът, че капсаицинът влиза в състава на широко разпространени продукти, доказва неговата безопасност и може да ускори процеса по създаването на нови лекарства.
Резултатите от изследването са публикувани в списанието Biochemical and Biophysical Research Communications.
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 809
Блогрол